OKOS VÍZHÁLÓZAT – OKOS GÁZTOLÓZÁR

Napjainkban az élet számos területén, sok-sok eljárásra és termékre alkalmazzák az „okos” (angolul „smart”) jelzőt. Mit is jelent ez valójában, leszűkítve most már a kört az EUROFLOW Zrt. víz- és gázhálózati termékeire?

Nézzük példaképpen az „alapkivitelű” vízhálózatokat és a gáztolózárakat:

1., Vízhálózatok esetében az áramlástani veszteségek csökkentése, azaz a vezeték hidraulikai optimalizálása az alapfeladat. Erre rakódhatnak rá az „okos” funkciók, mint például:

 • normál üzemmenetben a hálózat-figyelés, azaz az aktuális áramlástani paraméterek (nyomás, térfogatáram stb.) folyamatos jelentése egy virtuális felhőbe, vagy egy adott irányító központba
 • havária helyzetben pedig a hálózati meghibásodás helyének azonnali beazonosítása és erről egy riport küldése az üzemeltető felé, GSM, vagy egyéb hálózaton keresztül, SMS, email, vagy bármilyen más, könnyen kezelhető formátumban
 • mindkét fenti hálózatfigyelési „okos” funkció megadja azt a semmivel nem helyettesíthető lehetőséget az adott hálózat üzemeltetőjének, hogy valós idejű adatokkal rendelkezzen hálózatáról, és szükség esetén azonnal beavatkozhasson annak működésébe

2., Gázhálózatok alapeleme a „csak” nyitásra és zárásra szolgáló gáztolózár is lehet „okos”. Hogyan? Egyes piacvezető gáztolózár gyártók már rendelkeznek azzal az „okos” funkcióval, mely megadja a szerelvények számára azt a képességét, azt a lehetőséget, hogy a gyártástól kezdve, a raktározáson és a beépítésen keresztül, egészen a több évtizedes élettartamának végéig lehetőség van a folyamatos nyomon követésre, a hálózaton belüli visszakereshetőségre, az esetleges feltárások, hibaelhárítások és rekonstrukciók folyamán, mindez QR kód- és felhőalapon

E rövid bevezető után lássuk a gyakorlatban is, hogy az EUROFLOW Zrt. innovatív beszállítói hogyan oldják meg mindezt, már gyárilag beépítve a termékeikbe.

Okos ivóvíz- és szennyvíz hálózatok az EUROFLOW Zrt. és az A.R.I. közös fejlesztésében

Régi álma minden ivóvíz- és szennyvíz hálózat-fenntartónak és üzemeltetőnek az, hogy a lehető legalacsonyabb energia-ráfordítás mellett üzemeltesse hálózatát, valamint a jelentkező hibákat, töréseket, szivárgásokat és egyéb veszteségeket azonnal észlelhesse.

Ez két teljesen különálló kérdéskör és feladat:

 Energetikailag optimális hálózat-tervezés- és kivitelezés

 Lehetőség szerinti hibamentes üzemeltetés, és meghibásodások esetén azonnali riasztás

Az optimális hálózat kialakítás történhet még a tervezési fázisban, akár egy zöldmezős beruházást megelőzően, de megvalósulhat már egy üzemelő hálózat „feljavításával” is.
Mindkét esetben a kulcsszereplők az izraeli A.R.I. cég automata légbeszívó- és légtelenítő szelep-családjai, melyek szükség esetén eltávolítják a hálózatból a légbuborékokat és az azokból összeálló légzsákokat is, de ha kell, levegőt szívnak be a vákuum-helyzet elkerülése érdekében, vagy a levegő mellett vizet is kiengednek a kosütés elkerülése érdekében.

A fent megjelenített ivóvizes és szennyvizes légszelepek csak kis töredékét reprezentálják az A.R.I. hatalmas termékválasztékának.
Hogyan képes ennek ellenére az új hálózat tervezője, vagy egy meglevő, működő rendszer optimalizálója kiválasztani a megfelelő termék TÍPUST és annak IDEÁLIS HELYZETÉT a hálózaton belül?
Erre nyújt tökéletes segítséget az A.R.I. cég ARIavCAD nevű optimalizáló szoftvere.

Okos ivóvíz- és szennyvíz hálózatok az EUROFLOW Zrt. és az A.R.I. közös fejlesztésében

A vezeték anyagminőség-, geometriai- és hidraulikai alapadatai alapján a szoftver javaslatot tesz a légszelepek optimális típusaira, számára és helyzetére, egy jól áttekinthető rajzos és táblázatos formátumban is:

De a fenti lépések még „csak” egy optimális módon üzemelő ivóvíz-,
vagy szennyvízhálózatot fognak eredményezni. Ez sem kis teljesítmény,
de az igazi kihívás az (akkor lesz igazán „okos” ez a vezeték), ha néhány
AKTÍV elemet is beépítünk, melyek folyamatos tájékoztatást adnak az
üzemeltetőnek a hibamentes üzem áramlástani paramétereiről (nyomás, térfogatáram stb.), valamint riasztásokat is adnak a fenntartó számára, meghibásodás esetén. Ennek eszköze az A.R.I. cég ARISENSE termékcsaládja.

 A működési elv igen egyszerű:

A gyakorlati megvalósítás eszközei pedig nagyon hasonlítanak a fentebb már bemutatott termékcsaládok egyes tagjaira, kiegészítve az érzékelő- és adatátviteli egységekkel:

 Így már a felhasználó / üzemeltető teljes mértékben élvezheti „okos” ivóvíz-, vagy szennyvízhálózatának minden előnyét:

 • energetikailag OPTIMÁLIS hálózat-felépítés
 • gyors és stabil IoT kapcsolat
 • a csőtörések, szivárgások, dugulások, teljes elzáródások AZONNALI érzékelése
 • 7/24 nyomás-monitorozás, ezzel lehetővé téve a hálózat KÖLTSÉGHATÉKONY működését
 • egyszerű telepítés
 • csőtörés, vagy dugulás esetén közvetlen RIASZTÁS, akár okostelefonra is
 • paraméterezhető (több funkcióval is ellátható) légszelepek, egyéb szenzorok beépítésének lehetőségével
 • TÁVOLI rendszerek megfigyelése / távellenőrzés
 • alacsony energiafogyasztás a légszelepeken belül ‒ hosszú elem-élettartam
 • SCADA SYSEM csatlakozási lehetőség

OKOS GÁZTOLÓZÁR, EUROFLOW ‒ AEON EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN

A szakmában akár több évtizede dolgozó gázipari Kollégáink joggal tehetik fel a kérdést: hogyan, mitől lehet „okos” egy gáztolózár, melynek elvileg „csak” néhány alapfunkciója van ‒ semmi több:

 • legyen alacsony az áramlástani vesztesége, azaz ne okozzon számottevő ellenállást a rajta keresztül áramló földgáz közeg számára
 • az átáramlást is és a teljes zárást is 100%-ban biztosítsa, azaz ezen on-off funkciói során ne keletkezzenek mérhető veszteségei sem energetikailag, sem az átfolyó közeg mennyiségének tekintetében
 • és ha mindezeken felül még a kezelése is könnyű és ergonomikus, akkor jogosnak tűnhet a Kolléga fent idézett kérdése: hogyan lehet a tolózár még „okos” is?
 • legyen alacsony az áramlástani vesztesége, azaz ne okozzon számottevő ellenállást a rajta keresztül áramló földgáz közeg számára
 • az átáramlást is és a teljes zárást is 100%-ban biztosítsa, azaz ezen on-off funkciói során ne keletkezzenek mérhető veszteségei sem energetikailag, sem az átfolyó közeg mennyiségének tekintetében
 • és ha mindezeken felül még a kezelése is könnyű és ergonomikus, akkor jogosnak tűnhet a Kolléga fent idézett kérdése: hogyan lehet a tolózár még „okos” is?

Az angliai Radius Systems leányvállalata, az AEON megadta erre a választ, nézzük ezt részleteiben is.

Az AEON SMART rendszer az alábbiakat teszi lehetővé a gyártó, a forgalmazó és a végfelhasználó számára:

 • A szolgáltatási helyére már beépített tolózár pontos földrajzi pozíciójának regisztrálása és a helymeghatározás kezelése IOS, ANDROID és WINDOWS operációs rendszerekkel működő mobil, vagy egyéb, helyhez kötött eszközök segítségével
 • Online hozzáférés az alapanyag-, alkatrész- és végtermék-gyártás során keletkezett vizsgálati eredményekhez, műbizonylatokhoz és egyéb tanúsítványokhoz

Az AEON SMART rendszerben a termék (a tolózár) beazonosíthatóságára a következő opciók állnak rendelkezésre:

 • A QR-kód elektronikus leolvasása a tolózár címkéjéről
 • A termék sorozatszámának, kódjának és gyártási évének leolvasása a tolózár címkéjéről
 • Az NFC chip elektronikus leolvasása (a chipet a tolózár, vagy annak bármely kiegészítője is tartalmazhatja,
  a Vevő kérése szerint)

OKOS GÁZTOLÓZÁR, EUROFLOW ‒ AEON EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN

Nézzük az AEON SMART folyamatát lépésről lépésre:

1., Az alkatrészek és késztermékek raktárban történő átvételekor minőségellenőrzést végeznek, és a minőségi tanúsítványokat az AEON SMART rendszerben regisztrálják.

2., A tolózár gyártása során minden felhasznált alkatrészt, valamint azok minőségi tanúsítványait is beazonosítják

3., A készterméket a SMART rendszerben QR-kód alatt regisztrálják, amely tartalmazza a gyártás évét, a termékkódot, ezen kívül pedig …

… a készre szerelt tolózár gyári tesztelése során az összes vizsgálati eredmény az AEON SMART rendszerben az adott termékhez kerül hozzárendelésre, és ezt követően, a tolózár regisztrálása után, ez a teljes adathalmaz a Vevő számára is elérhető lesz.
Az internetkapcsolat pedig lehetővé teszi az azonnali online hozzáférést a tolózárra vonatkozó összes információhoz a világ bármely pontjáról (a Vevőnek azonban először regisztrálnia kell a SMART rendszerben).

OKOS GÁZTOLÓZÁR, EUROFLOW ‒ AEON EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN

4., Az AEON SMART rendszer lehetővé teszi a Vevő számára, hogy beazonosítsa a tolózárat, és hozzáférjen a gyártói műbizonylatokhoz a QR-kódok mobil eszközzel történő beolvasása által, vagy magára a tolózárra, illetve pl. annak csapszekrényébe épített NFC chippel történő kommunikációja során.

5., Az AEON SMART rendszer megkönnyíti a megvásárolt és beépített tolózárakkal kapcsolatos esetleges ellenőrzések és panaszok kezelését is, a „Tolózárak kezelési- és karbantartási utasítása” című kézikönyvben leírtak szerint.

6., A beépített tolózárnak az AEON SMART rendszerben történt nyilvántartása során lehetőség van a tolózár pontos földrajzi helyének regisztrálására is.

 

Köszöni figyelmét, és jó pihenést kíván az

csapata!

TIGÁZ elismerés az EUROFLOW Zrt számára

Nagy megtiszteltetésben részesült Cégünk; megkapta a TIGÁZ Zrt -től a „2020-as Év Beszállítója” elismerő oklevelet és az ezzel járó kitüntető cím használati jogát, „Hálózati anyagbeszállító” kategóriában!
A TIGÁZ -zal való együttműködésünket már az 1990-es években történt kezdetek óta a kiegyensúlyozott, mindkét fél számára előnyös partneri viszony jellemezte.
A „2020-as Év Beszállítója” címért köszönet illeti a TIGÁZ Zrt-t és Kollégáinkat is, mert mindkét fél igen magas szintű, összehangolt munkájára volt szükség ahhoz, hogy ez az elismerés megszülethessen.