Tisztelt Partnerünk!

Köszönjük, hogy 2023-ban is bizalmával tisztelte meg az EUROFLOW Zrt -t, akár vásárlóként, akár beszállítóként, akár valamilyen műszaki probléma esetén választ, megoldást keresve.

A kölcsönös bizalomra épülő emberi és üzleti kapcsolatunk az, amire eddig is, ezután is bátran építkezhetünk.

Úgy tudunk a legjobban visszatekinteni a lassan már mögöttünk levő 2023-as évre, ha rövid összefoglalót készítünk az év legfontosabb Euroflow-eseményeiről, remélve azt, hogy ezzel minden Olvasónkban kellemes emlékeket idézünk fel.

Az évértékelésen túl néhány egészen friss, de még 2023-ban történt eseménnyel is szeretnénk megörvendeztetni hűséges MOZAIK-olvasóinkat.

E gondolatok jegyében, magam és Kollégáim nevében kívánok minden Partnerünknek meghitt, boldog Karácsonyt és egy sikerekben, egészségben bővelkedő Újesztendőt.

Bojkó Gábor CEO

A 2023-as év legfontosabb EUROFLOW-eseményeinek összefoglalója

Egy évvégi lapszám összeállításakor mindig sokat gondolkodunk azon, hogy hogyan tudnánk méltóképpen visszaemlékezni a magunk mögött hagyott 2023-as évre. Ezután pedig általában eljutunk arra az eredményre, hogy a Partnereinkkel együtt megélt kiemelkedő események, fejlesztéseink bemutatása a legjobb megoldás erre a kérdésre.
Lássuk tehát, mi történt velünk 2023-ban?

Mindegyik, gyári szigeteléssel ellátott acélcső-gyártó partnerünk képes többféle szabvány szerinti GYÁRI bevonatot készíteni és ennek megfelelően, ehhez igazodva a TEREPI korrózióvédelem szakértője, a CANUSA is többféle távvezetéki utószigetelést gyárt. Hazai partnereink, a tervezők, szolgáltatók és kivitelezők eligazodását megkönnyítendő, idén két egymás utáni lapszámban is részletes összehasonlító szabvány- és termékelemzéseket végeztünk ebben a témában. Mit hasonlítunk össze mivel? A gyári korrózióvédő csőbevonatok esetében a legfontosabb két bevonati alapszabványt:

DIN 30670-1:2022-10

ISO 21809-1:2018-10

Ez a két eljárás megjelenik a szabványok szintjén:

De fizikai valójában, a csőbevonatok felirataiban is viszontláthatjuk e két szabvány-jelölést

A szabványok elemzése / összehasonlítása elvi síkon, a gyártásból kikerült kész csövek pedig gyakorlati oldalról győzhetik meg a felhasználót mindkét módszer, mindkét gyártástechnológia előnyeiről. Részletes, minden apró részletre kiterjedő elemzésünk azonban azt mutatta, hogy:

„… az ISO 21809-1:2018-10 szabvány sokkal részletesebb, szerteágazóbb, mondhatni szigorúbb követelményeket támaszt az acélcsövek gyári korrózióvédő bevonatok tervezése, gyártása és minősítése (vizsgálata) vonatkozásában, mint a DIN 30670-1:2022-10. Ez pedig más szavakkal a beépített minőség garanciáját jelenti, a csőhálózat teljes életciklusa során…”

A terepi, utólagos korrózióvédelmi anyagok specialistája, a CANUSA ehhez igazodva megalkotta két távvezetéki utószigetelés-családját a:

  • GTS-65-EN hőre zsugorodó korrózióvédelmi anyagot (mely felhordható az acélcső szigeteletlen varrathelyeire a Canusa-CPS E-WF típusú, hőre keményedő folyékony epoxival együtt, vagy 2 rétegű bevonatként, folyékony epoxi nélkül is), valamint a
  • GTS-65-ISO utószigetelést, mely kizárólag a Canusa-CPS folyékony E-WF típusú epoxijával együtt használható, és olyan tartós acélcső-bevonati teljesítményt biztosít, mint egy 3 rétegű, gyárilag felhordott bevonat.

Részletes, az anyagtulajdonságokat is szem előtt tartó elemzésünk azt mutatta, hogy e szigetelőanyagok tekintetében nem tudunk olyan egyértelmű különbségtételt tenni, mint a fenti gyári bevonatok esetében. Itt a felhasználó választását inkább az eredeti gyári bevonat-szabvány határozza meg.

Éles váltásként a 2023-as év egyik legnagyobb újítását, a KRAUSZ REPAMAX® Xtra típusú kötő-javítóidomot mutattuk be nyári lapszámunkban. Miért „nagy dobás” ez az idom a KRAUSZ részéről?

Folyamatos vevői visszajelzéseink alapján a gyártóban is tudatosodott a lokális, helyben, egy idommal megoldott csőhálózati hibajavítások vitathatatlan előnye a kétdarabos kiváltással szemben. Ennek mérethatárait pedig az egyre szélesebb és szélesebb idomok kifejlesztésével lehet folyamatosan bővíteni (esetünkben a már jól ismert és bevált 140, 210 és 280mm -es csőtengely irányú méretek mellé kifejlesztésre kerültek a 430 és 580 mm -es méretek is, ez a REPAMAX® Xtra idomcsalád)

Mi történt még 2023-ban?

A PLASSON kifejlesztette ser1 csatlakozású gömbcsap-családját, a házi vízmérő bekötések és egyéb hálózatszerelési feladatok számára:

Előzetes vevői visszajelzések alapján nagy reményeket fűzünk ehhez az új PLASSON elzáróhoz.

„Hagyományos” ser1 tok-tokos csőkötések terén pedig az idei Víziközmű Szerelőverseny jelentette számunkra (és reméljük, Partnereink számára is) a legemlékezetesebb eseményt. Az idomok húzásbiztosítását tesztelve, kötélhúzást szerveztünk d32-es polietilén cső és s1 idom felhasználásával. Hat erős vízszerelő Kolléga sem tudott széthúzni egy pici kis ser1 idomot!

És még mindig nincs vége a 2023-as események bemutatásának!

Felvettük az üzleti kapcsolatot az egyik európai piacvezető palástjavító gyártóval, a holland ROMACON céggel. Kis túlzással azt állíthatjuk, hogy most már hazai partnereink számára bármilyen konstrukciójú palástjavítót tudunk biztosítani, bármilyen méretben!

„… stb., stb., stb. …”

Természetesen a mindenkit megnyugtató műszaki értékelés céljából a gyártó elvégeztette a KIWA BRL-K777 szerinti vizsgálatokat is, ezek alapján pedig egy Teljesítménynyilatkozat (DoP) kiállítására vált jogosulttá.

Rövid évértékelésünk végére hagytuk a hazai ivóvíz- és csatorna ágazatot sújtó egyik legfontosabb kérdést, a vízveszteség problémakörének elemzését. Több MOZAIK kiadványunkban is mutattuk már a vízveszteségeket részletező úgynevezett IWA vízmérleget:

Látható, hogy a szolgáltató számára veszteséget, azaz árbevételt NEM adó vízmennyiség (a képen „szürke zóna”) 7 tételből áll össze.

Akkor a legeredményesebb a küzdelem ezek ellen, ha egyrészt megtaláljuk mindegyik veszteségtényező OKÁT, másrészt pedig megtaláljuk azok ELHÁRÍTÁSÁNAK optimális módját is.

Mivel a hibaelhárításra már jól beváltak a KRAUSZ REPAMAX és HYMAX termékei, ezért most már a veszteségek okainak konkrét feltárására is szeretnénk összpontosítani.

Úgy gondoljuk, tartalmas évet zárhattunk 2023-ban. A következő oldalakon néhány, még 2023-ban történt új témát is bemutatunk.

A Sajó meder alatti keresztezése acél gázvezetékkel

Ahogyan azt a bevezetőben is ígértük, a 2023-as évértékelésen túl beszámolunk néhány egészen friss eseményről is, melyek referenciáink sorát bővítik és joggal lehetünk büszkék a közösen elvégzett munkákra.

Így történt ez a 2023 október második felében történt Sajó-keresztezés esetén is. A folyók, műtárgyak, egyéb természetes, valamint ember által épített környezeti elemek esetén a gázvezetékkel történő keresztezés optimális módja valamilyen „NO DIG”, azaz feltárás nélküli csővezeték-fektetési technológia alkalmazása. A gyári bevonatos acélcsövek esetén, maga az alapcső és annak hegesztési varratai rendelkeznek az irányított fúráshoz szükséges kellő rugalmassággal. A korrózióvédő bevonatok esetében azonban mindenképpen szükség van egy extra (pl. üvegszállal megerősített) bevonati rétegre is, hogy az átfúrás során az alatta levő, ugyancsak gyári korrózióvédő bevonat (az átfúrás során mindvégig) SÉRTETLEN maradjon.

Ezért valósult meg a gyári acélcső és annak korrózióvédő bevonati rétegrendje az alábbiak szerint:

  • alapcső: SAWH (Submerged-Arc Helical Welding = Fedettívű spirálvarratos hegesztett acélcső)
  • méret: d323,9 x 7,1 mm
  • anyagminőség: L360NE ISO3183-A
  • gyártó: Liberty Ostrava
  • alapbevonat: IZOSTAL 3LPE B3 ISO 21809-1:2018 (ld. évértékelőnk szabványelemzését!)
  • extra védőbevonat: PROMA SP. z.o.o. GRP PROMGLASS 5mm (Gyárilag alkalmazott PROMGLASS® üvegszálas műgyanta kompozit.)

A helyszíni korrózióvédelmi utószigetelés során összesen 15 varratot kellett ellátni a gyári bevonatokkal egyenszilárdságú alapszigeteléssel, azután pedig az üvegszál erősítésű extra bevonattal is. (Közelítőleg 12 méreteres csőszálakkal számolva körülbelül ez a csőhossz adja ki a folyókeresztezés teljes hosszát).

A teljes technológia sorrendet mutatják képeink. (homokfúvásos acélfelület tisztítás, epoxy alapozás, alapbevonat felhordás, végül pedig az üvegszálas GRP bevonat felvitele) 

DN400 acélcsövön alkalmazott CANUSA GTS65-EN 3L és annak lefejtő vizsgálata

Ugyancsak 2023-as évértékelőnkben említettük az acélcsövek esetében, a gyári korrózióvédő bevonattal EGYENÉRTÉKŰ terepi utószigetelések tervezésének, kifejlesztésének, valamint helyes alkalmazásának fontosságát.

Erre az elvi alapvetésre szolgált kiváló gyakorlati példaként a d419,1×10,0 mm-es méretű acélcsövön (melynek gyári bevonata ISO 21809-1:2018 szerint készült), a terepen alkalmazott utólagos CANUSA GTS65-EN 3L típusú, hőre zsugorodó korrózióvédelmi rendszer gyártói előírások szerint felhordása, azután pedig az ISO 21809-3:2016 szerinti, szabványos lefejtő vizsgálata.

A fenti, rendkívül tömör összefoglaló után most lássuk az egyes technológiai lépéseket, sorrendben:

(az „éles” csőszakasz végleges utószigetelését megelőzően, egy vizsgálati próbadarabon elvégezve, azért, hogy a roncsolásos, lefejtő vizsgálat után ne legyen szükség az „éles” csőszakasz utólagos kijavítására, helyreállítására)

nagy nyomással és speciális szóróhomokkal elvégzett homokfúvás az acél csőfelület SA 2 ½ -es mértékű, fémtiszta állapotának elérése érdekében:

előmelegítés után az epoxy alapozó felhordása és hőbevitellel történő kikeményítése

CANUSA GTS65-EN terepi korrózióvédő bevonat helyszíni méretre vágása, felhordása és zsugorítása

A mintadarab lefejtő vizsgálata több pozícióban és többféle módon

A hivatkozott vizsgálati szabvány által támasztott követelményeket minden tekintetben TÚLTELJESÍTETTE a CANUSA GTS65-EN 3L!

DN700 ÜPE csőfelújítás

Igazi kuriózum volt a 2023 augusztusi DN700 ÜPE csőfelújítás. Miért? Mert ilyen összetett munkát, ilyen extra megvalósítandó funkciókkal még nem végzett az EUROFLOW a KRAUSZ termékkör segítségével. Nézzük sorban, mi történt, milyen anyagokat használtunk?

Tulajdonképpen egy DN700-as méretű ÜPE csőfelújításról volt szó, melyet két fázisban kellett megoldani: egy hagyományos palástjavítóval és egy kiváltásos / kivágásos csőjavítással. A kiváltásos csőjavításhoz az eredeti csőmérettel megegyező, azaz ugyancsak OD 719mm -es ÜPE csövet alkalmazott a kivitelező. Mi ebben a különleges?

1., A REPAMAX szerepe

Minden esetben hangsúlyozzuk, hogy a Repamax KÖTŐ -és JAVÍTÓ idom. A „javítás” funkció helyett most a „csőkötés” funkciót alkalmaztuk, minden gond nélkül, hiszen az összekötendő csövek külső átmérője értelemszerűen egyforma volt

2., A REPAMAX mérete

A REPAMAX teljes befogási tartománya d 685-717 mm volt (teljes befogási tartomány = 32mm), azonban az ÜPE cső külső mérete d 719mm volt. Ezt a +2mm extra méretigényt azonban a REPAMAX gond nélkül befogta.

Az ÜPE csövek gyári csőkötéseivel szemben a REPAMAX vitathatatlan előnye az az extra rugalmasság, mely lehetővé teszi az ÜPE csövek esetleges ovalitásának befogadását is. A kész munka itt látható:

REPAMAX tokjavítás

KRAUSZ REPAMAX rajongók figyelem! Egy igazi csemegét hagytunk a 2023-as év eseményeit bemutató karácsonyi MOZAIK végére. KRAUSZ REPAMAX kötő-javítóidomot alkalmaztunk PAM NATURAL gömbgrafitos öntvénycső tokjavítására.

HOGYAN?

A hibás tok eltávolítása (motoros vágókoronggal történő levágása) után gyakorlatilag két egyforma átmérőjű, sima végű gömbgrafitos öntvénycső-vég nézett egymással szembe. E két csővég lehet akár (a vízszinteshez képest) +/-3° DINAMIKUS szöghibával terhelt is, tehát ez az érték folyamatosan VÁLTOZHAT is e két véghatár között, pl. a talajmozgások / talajsüllyedés miatt. A két csővég között akár 10mm lépcső is lehet, ezt is képes a REPAMAX cseppmenetesen befogni E két sima csővégre kellett a megfelelő méretű, DN350-es (d404-436 / teljes befogás = 32mm) REPAMAX -ot a gyári előírások szerint felszerelni.

ITT A VÉGEREDMÉNY:

Az első képen különösen jól látszik a csővégek szöghibája és lépcsős kitérő helyzete. A REPAMAX alkalmazása tokjavításra nagyságrendekkel jobb eredményt garantál a fentiek miatt, mint a hagyományos tokjavító alkalmazása.
Itt is bizonyított a KRAUSZ REPAMAX.

KÖSZÖNI FIGYELMÜKET
ÉS BOLDOG ÜNNEPEKET KÍVÁN AZ

CSAPATA