TISZTELT PARTNERÜNK!

Reményeink szerint érdekes témákkal jelentkezünk legújabb „MOZAIK” kiadványunkban is. Ha jól telt a nyár, valamint a kikapcsolódás, feltöltődés is sikeresen megtörtént már, akkor örömmel nyújtjuk át Önöknek legfrissebb hírcsokrunkat, tájékoztatónkat arról, hogy mi történt az elmúlt negyedévben az EUROFLOW házatáján.

Első témánk a Magyarországon jelenleg még nem elterjedt, de sok európai országban és a tengerentúlon is nagy sikerrel alkalmazott MECHANIKUS gyorskötő idomcsalád polietilén csőre, GÁZ KÖZEGRE. Arról természetesen még nem beszélhetünk, hogy ez a csőkötés-fajta kiszorítaná az elektrofúziós polietilén csőhegesztést, de mindenképpen reális alternatívát jelenthet azokon a gázhálózati területeken, ahol alap-előírás a maximális üzemtani biztonság, ugyanakkor az elektrofúziós csőkötés megvalósítása nehézségekbe ütközik a minősített polietilén csőhegesztői képzettség kötelező módon történő előírása (az ilyen tudású kollégákból érezhető hiányt szenved a szakma), vagy más korlátozó tényező okán. Az ilyen kiélezett helyzetekre jelent reális megoldást a PLASSON legújabb GPLASS termékcsaládja.

Ellenpontozva az előző témát, azaz megengedve „mindkét fél” érveinek felsorakoztatását (mechanikus kötés vs. elektrofúziós hegesztés), következő témánk a PLASSON PF újgenerációs hegesztőgépeinek bemutatása. A PolyCode típusú hegesztőgép és társai számtalan forradalmi újítást kínálnak a felhasználónak. Ezek nagy része elérhető a https://www.pfs-gmbh.com/en/product/polycode/ oldalon is, de cikkünk részleteiben is elemzi e végfelhasználói előnyöket.

Előző lapszámunkban részletesen elemeztük a hidrogéngáz bekeverését a földgázba, ennek üzemtani hatásait, valamint e gázkeverék hatását a hálózati elemekre. Az AEON szerelvénygyártó cég, mely az angol Radius Systems cégcsoport tagja, úttörő vállalkozásba fogott: termékei hidrogénállóságát bizonyítandó, elvégeztette ennek szakmai ellenőrzését és dokumentálását az egyik legnevesebb angol minősítő intézettel. Erről az eljárásról adunk részletesebb képet, valamint magát a bizonyítványt is bemutatja következő írásunk.

Újra megbízható német hegesztőgépeket választott az egyik fontos gázszolgáltató partnerünk! A részletekről cikkünkben tájékoztatjuk Tisztelt Olvasóinkat!

Az egyik előző téma kapcsán már említett AEON tolózár-gyártó más szempontból is versenytársai fölé emelkedik. E jellemző a tolózárak „smart”, azaz „okos” funkciója. Mitől lesz egy tolózár okos? Milyen előnyöket nyújt ez a jellemző a felhasználó számára? Hol érhető tetten a tolózárak felépítésében, működésében, azaz életciklusa során e smart funkció? Ezeket az izgalmas kérdéseket elemzi írásunk.

Az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. a szegedi telephelyén egy teljesen új Gázipari Oktatóközpontot hozott létre, ehhez oktatási anyagaival járulhatott hozzá az EUROFLOW Zrt.

Az egyik piacvezető hazai kivitelező cég egészen speciális, karimás leágazással rendelkező tok-tokos KRAUSZ HYMAX© csőkötéseket épített be (Magyarországon először) egy újonnan épülő PVC közművezetékbe, megvalósítva ezzel a hálózatról történő leágazások egyik legegyszerűbb műszaki megoldását. A kivitelezés részleteit képriportunkban mutatjuk be.

 Szándékaink szerint Partnereink érdeklődésére számot tartó témákat igyekeztünk összeválogatni jelen lapszámunkba is. Ehhez jó olvasást, hasznos időtöltést és természetesen jó egészséget kíván az EUROFLOW Zrt. csapata.

GPLASS, az új PLASSON mechanikus, szorítógyűrűs csőkötés-család GÁZ KÖZEGRE!

Első témánk a Magyarországon jelenleg még nem elterjedt, de sok európai országban és a tengerentúlon is nagy sikerrel alkalmazott MECHANIKUS gyorskötő idomcsalád polietilén csőre, GÁZ KÖZEGRE. Arról természetesen még nem beszélhetünk, hogy ez a csőkötés-fajta kiszorítaná az elektrofúziós polietilén csőhegesztést, de mindenképpen reális alternatívát jelenthet azokon a gázhálózati területeken, ahol alap-előírás a maximális üzemtani biztonság, ugyanakkor az elektrofúziós csőkötés megvalósítása nehézségekbe ütközik a minősített polietilén csőhegesztői képzettség kötelező módon történő előírása (az ilyen tudású kollégákból érezhető hiányt szenved a szakma), vagy más korlátozó tényező okán. Az ilyen kiélezett helyzetekre jelent reális megoldást a PLASSON legújabb GPLASS termékcsaládja.

Miért merjük ezt a látszólag merész állítást megfogalmazni? Ahol alap-előírás a maximális üzemtani biztonság, ugyanakkor az elektrofúziós csőkötés megvalósítása nehézségekbe ütközik a minősített polietilén csőhegesztői képzettség kötelező módon történő előírása (az ilyen tudású kollégákból érezhető hiányt szenved a szakma), vagy valami más korlátozó tényező külön-külön, vagy akár együttes előfordulása esetén, a tervezők már régóta gondolkodtak azon, hogy mi lehet a költséghatékony, ugyanakkor megbízható műszaki megoldás.

Az ilyen, többszörösen összetett és kiélezett helyzetekre jelent reális megoldást a PLASSON legújabb GPLASS termékcsaládja.
A PLASSON, mint a mechanikus csőkötések globális piacvezetője, az 1970-es évek eleje óta a legszélesebb és legmegbízhatóbb megoldásokat kínálja a polietilén csövek csatlakoztatására! A G-PLASS család fejlesztése és gyártása a PLASSON e széles körű tapasztalatán alapul.
Ezeknek a csőkötéseknek a tervezésében a magas szintű biztonság a vezető jellemző, amely jól bevált, kiváló minőségű anyagokon és a cső külső és belső felületén egyaránt működő többszörös tömítőrendszeren alapul.
Egyszerű és gyors szerelési eljárással, valamint a PLASSON néhány jól bevált mechanikus illesztési funkciójával rendelkezik e legújabb csőkötés család.

 • Gázrendszerekben való használatra tervezték, tesztelték és jóváhagyták az ISO 17885 szabványnak megfelelően.
 • Átmérők 32-63 mm között, különböző formai kialakításokban: egyenes csatlakozók, könyökök, „T” idomok és menetes csatlakozók.
 • Gyors és egyszerű összeszerelés, ideális házi bekötésekhez.
 • Kompakt méret – lehetővé teszi az összeszerelést zárt térben.
 • Egyszerre több tömítőelem biztosítja a gáztömör összeszerelést.
 • 100%-osan működő funkciók, akár teljesterhelés mellett is.
 • Az alábbi szabványelőírások szerint jóváhagyva:
  • ISO 17885 gázra
  • DVGW G 5600-2

A fenti rövid termékismertető után örömmel osztjuk meg Olvasóinkkal azt jó hírt, hogy a PLASSON GPLASS termékcsaládja a közelmúltban megkapta a DVGW Típusvizsgálati Bizonyítványt is.
Ennyi információ birtokában már Tisztelt Partnereink felelősséggel dönthetnek e legújabb termékcsalád hazai alkalmazásáról is.

Generációváltás a   hegesztőgépeknél

Külön szakcikket érdemel a PLASSON újgenerációs hegesztőgépeinek bemutatása. A család legelső tagja, a PolyCode típusú hegesztőgép és társai számtalan forradalmi újítást kínálnak a felhasználónak. Ezek nagy része elérhető a https://www.pfs-gmbh.com/en/product/polycode/ oldalon is, de cikkünk részleteiben is elemzi e végfelhasználói előnyöket.
Miért volt szükség erre a generációváltásra?
Az egyik ok az, a közeljövőben MINDEN ELEKTROFITTING GYÁRTÓT érintő paradigmaváltás, amikor az elektrofúziós idomokon a vonalkódot lassan kiszorítja a QR kód, mely lényegesen több információ tárolására szolgál, ugyanakkor sokkal praktikusabb megjelenésben. Ez a tény a hagyományos „fényceruzák” teljes eltűnését fogja okozni, de még a jelenlegi szkennerek mindegyike sem képes a QR kódok beolvasására. Ez a várható fejlesztés tehát a legújabb típusú szkennerek megjelenését teszi szükségessé.

Másik ok a számítástechnika, ezen belül a mobil applikációk viharos térnyerése ebben a szakmában is. Az applikációk megjelenésével a hegesztőgépeknek a telefonokkal való hibamentes és gyors kommunikációja elengedhetetlen, ezért külön Bluetooth jeladó került kiépítésre a hegesztőgép felületén.
Mindkét fenti ok indokolta egy új alaplap beépítését is ezekbe az újgenerációs hegesztőgépekbe.

Összefoglalásképpen röviden bemutatjuk a legújabb alaplapok és hegesztőgépek tulajdonságait jól áttekinthető, tagolt formában:

ÚJ HEGESZTŐGÉP GENERÁCIÓ

Jellemzők

 • Jobb USB pendrive kompatibilitás (kereskedelmi pendrive -ok használatának lehetősége) és optimalizált menüszerkezet
 • Nagyobb Bluetooth-jelerősség a külső Bluetooth-jeladó segítségével
 • Új szkenner, amely QR-kódok beolvasására is képes
 • Új hegesztőcsatlakozók (az M8-as menet kompatibilis az univerzális csatlakozókkal)

USB pendrive és menü

Az új nyomtatott áramköri alaplap lehetővé teszi a FAT32 formátumú USB pendrive -ok használatát.
A legtöbb USB pendrive, amely a piacon megtalálható, így van formázva.
A hegesztőgépek természetesen továbbra is saját USB pendrive – val kerülnek szállításra.
A nyomtatott áramköri alaplap új generációjával változtattunk a hegesztőgép menüszerkezetén, ezáltal a működést áttekinthetőbbé és egyszerűbbé tettük.
Amint csatlakoztatja az USB pendrive -ot a hegesztőgéphez, az USB menü felugrik automatikusan.
Ez időt takarít meg a menüben való keresgélés szükségtelensége miatt.
Amikor kihúzza az USB pendrive-ot, a menü automatikusan lezárul.

USB Bluetooth jeladó

Az új nyomtatott áramköri lapon az USB port két célt szolgál: Adatátvitelt tesz lehetővé, amikor egy USB pendrive csatlakoztatása történik, valamint az USB Bluetooth-jeladó interfészeként is szolgál.
Egy külső Bluetooth-adó használatával ezt az „antennát” a hegesztőgép fémdobozán kívülre vittük, ami növeli a Bluetooth-jel erősségét a belső Bluetooth-modulhoz képest. Felhívjuk figyelmét, hogy a hegesztőgéphez mellékelt USB jeladó nem használható semmilyen más eszközzel, nem fog például USB-jeladóként működni egy PC-n.
Ha a felhasználók a Bluetooth funkciót szeretnék használni, akkor ki kell kapcsolniuk a hegesztőgépet, és csak ezután csatlakoztathatják az adót a hegesztőgép USB-portjához. Ezután vissza kell kapcsolni a hegesztőgépet.

Új szkenner

Az új nyomtatott áramköri lapot tartalmazó hegesztőgépek olyan leolvasóval vannak felszerelve, amely készen áll az új, szabványos QR-kód beolvasására is. A QR-kódot a jövőben valószínűleg a legtöbb elektrofitting-gyártó alkalmazni fogja majd.
A vonalkódok vagy QR-kódok beolvasása a leolvasón található nagy, négyzet alakú gomb megnyomásával történhet.
A szkenner a vonalkódok beolvasásához, segítségként egy piros vonalat vetít ki.

Új hegesztő-csatlakozók

Az új, 4,0 mm-es hegesztőcsatlakozók M8-as menettel rendelkeznek.
Ezért felcserélhetők az univerzális csatlakozók (4,0 és 4,7 mm), amelyeket a PF-hegesztőgépeken már évek óta használnak.
Egy új 4,0 mm-es M8-as terminál cseréje univerzális terminálra (és fordítva) egyszerűen elvégezhető a régi terminálok egyszerű kicsavarásával és az újak becsavarásával.

Mobil applikációk

Egy saját fejlesztésű mobil applikáció segítségével az elektrofúziós hegesztés teljes folyamata nyomon követhető, dokumentálható, sőt felhőbe is feltölthető (fotókkal, hegesztési jelentésekkel, GPS koordinátákkal stb.)
Egy másik, ugyancsak saját fejlesztésű mobil applikáció pedig az elveszett, megsemmisült, vagy megsérült szkennert képes helyettesíteni, a mobiltelefon QR-, vagy vonalkód-beolvasó képességét felhasználva. Az így kinyert hegesztési adatokat a vezetéknélküli Bluetooth kapcsolat segítségével a telefon képes közölni a hegesztőgéppel.

AEON szerelvények: BSI minősítés földgáz bekeverésre!

Hiszünk abban, hogy a jelenlegi energiaválság egyik lehetséges megoldása lehet a hidrogéngáz bekeverése a földgázba, ezzel „két legyet ütve egy csapásra”, azaz kevesebb földgáz-felhasználás és kisebb ökológiai lábnyom ‒ egyszerre, egy időben.
Előző lapszámunkban részletesen elemeztük a hidrogéngáz bekeverésének kérdését a földgázba, ennek üzemtani hatásait, valamint e gázkeverék hatását a hálózati elemekre. Az AEON szerelvénygyártó cég, mely az angol Radius Systems cégcsoport tagja, úttörő vállalkozásba fogott: termékei hidrogénállóságát bizonyítandó, elvégeztette ennek szakmai ellenőrzését és dokumentálását az egyik legnevesebb angol minősítő intézettel, a BSI -vel. Erről az eljárásról adunk részletesebb képet, valamint magát a bizonyítványt is bemutatjuk írásunkban.

Mi volt ebben a speciális esetben a BSI vizsgálat fókuszterülete? Alapvetően három paraméterét vizsgálták a szerelvényeknek:

 • Hogyan hat a belső epoxy bevonatra a bekevert hidrogéngáz, azaz történik-e az anyagszerkezetet roncsoló hidrogén- behatolás?
 • Hogyan hat a tolózárat annak környezetétől elválasztó tömítésekre a bekevert hidrogéngáz, azaz történik-e tömítési funkcióvesztés a hidrogén által?
 • Hogyan hat a tolózár működtető funkcióira a bekevert hidrogéngáz, azaz történik-e működési funkcióvesztés a hidrogén által?

Mivel mindhárom kérdésre (számszerűen is mérhető/kifejezhető formában) határozott
NEM a válasz, ezért minden kompromisszum nélkül kiadható volt az AEON gáztolózárak BSI minősítése arra a speciális esetre is, ha hidrogéngáz kerül bekeverésre a hagyományos földgázba.

Okos tolózár? Ez hogyan lehetséges?

Az előző téma kapcsán már említett AEON tolózár-gyártó más szempontból is versenytársai fölé emelkedik. E jellemző a tolózárak „smart”, azaz „okos” funkciója. Mitől lesz egy tolózár okos? Milyen előnyöket nyújt ez a jellemző a felhasználó számára?
Hol érhető tetten a tolózárak felépítésében, működésében, azaz teljes életciklusa (kb. 50 év) során e smart funkció? Ezeket az izgalmas kérdéseket elemzi részletesen írásunk, egy rövid, de annál látványosabb képes bemutató segítségével.

AEON SMART LEHETŐVÉ TESZI:

 • A telepített tolózár földrajzi helyének regisztrálását és annak kezelését IOS, ANDROID és WINDOWS operációs rendszerekkel működő mobil vagy helyhez kötött eszközökkel.
 • Online hozzáférést a vizsgálati eredményekhez és tanúsítványokhoz

Az AEON SMART rendszerben a termék azonosítható az alábbiak használatával (opciók):

 • A QR-kód elektronikus leolvasása a tolózár címkéjéről.
 • A termék sorozatszámának/kódjának és a gyártási
 • évnek a leolvasása a tolózár címkéjéről.
 • NFC-chip elektronikus leolvasása (a chip az ügyfél
 • kérésére a tolózár-címkén vagy a csapszekrényen
 • helyezhető).

Az alkatrészek és késztermékek raktárba történő beérkezésekor minőségellenőrzést végeznek, és a minőségi tanúsítványokat az AEON SMART rendszerben regisztrálják.

 

A tolózár gyártása során minden felhasznált alkatrész, valamint azok minőségtanúsítványai azonosítva vannak.

 

A készterméket regisztrálják a SMART rendszerben a QR-kód alatt, amely tartalmazza a gyártás évét, valamint a termékkódot is.

A tolózár vizsgálatakor az AEON SMART rendszerben minden eredményt az adott termékhez rendelnek, és a tolózár regisztrálása után ezek a vizsgálati eredmények a jövőben az ügyfél rendelkezésére állnak. Az internetkapcsolat lehetővé teszi az azonnali online hozzáférést a tolózárra vonatkozó összes
információhoz a világ bármely pontjáról (az ügyfélnek először regisztrálnia kell a SMART rendszerben).

Az AEON SMART rendszer lehetővé teszi az ügyfél számára, hogy a QR-kódok mobileszközzel történő beolvasásakor vagy a tolózáron, vagy a csapszekrényen elhelyezett NFC-chippel való kommunikáció során azonosítsa a tolózárat és hozzáférjen a minőségi vizsgálati eredményekhez.

Az AEON SMART lehetővé teszi az ellenőrzések kezelését, valamint
a megvásárolt tolózárakkal kapcsolatos esetleges reklamációk nyomonkövetését is.

A beépített tolózár regisztrálása után lehetőség van a földrajzi helyének regisztrálására is.

Hegesztőgép értékesítés az EUROFLOW -nál, 2022 nyarán

Újra megbízható német hegesztőgépeket választott az egyik fontos gázszolgáltató partnerünk! A részletekről cikkünkben tájékoztatjuk Tisztelt Olvasóinkat.

A PLASSON elektrofúziós csőkötés-technológia elválaszthatatlan része már évtizedek óta a német PFS elektrofitting hegesztőgép- és szerszám-család. Semmiképpen sem szeretnénk rangsorolni az elektrofitting hegesztéstechnológia eszközeit „fontos” és kevésbé fontos” kategóriákba, az azonban talán minden vitán felül áll, hogy a hegesztőgépek minden körülmények között megbízható működése jelenti az alapját minden elektrofúziós folyamatnak.
Ezért volt döntő lépés az egyik legnagyobb hazai Gázszolgáltató részéről, amikor a már csaknem egy évtizedes, gyakorlatilag meghibásodás-mentes PFS hegesztőgép használat után, választása ismét ugyanerre a német gyártóra, ugyanerre a megbízható márkára esett.
Habár egyik előző cikkünkben már részletesen elemeztük a PFS hegesztőgépek várható generációváltását, a Gázszolgáltató még mindig a jól bevált TINY típust választotta.
Több racionális ok is alátámasztotta a szolgáltató döntését, pl. a végletekig letisztult, kikristályosodott működési elv- és gyakorlat, párosulva a robusztus, elnyűhetetlen kialakítással és a mindig megbízható hazai szervízháttérrel, melynek a gépek évenkénti kalibrálása/hitelesítése során kiemelt szerep jut.

Csak gratulálni tudunk a szolgáltató választásához, jó hegesztést és további munkasikereket kívánva!

MVM Oktatóközpont – EUROFLOW segítséggel

Nagy megtiszteltetésben részesült cégünk: az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. a szegedi telephelyén egy teljesen új Gázipari Oktatóközpontot hozott létre, ehhez oktatási anyagaival járulhatott hozzá az EUROFLOW Zrt.

Az Oktatóbázis létrehozásáról így tájékozódhattunk az Interneten:
„… Az MVM Képzőközpont küldetése, hogy az MVM Csoport nyújtotta stabil környezetben képezze a jelen és a jövő energetikai szakembereit, és ezáltal hozzájáruljon a magyarországi szakképzés folyamatos fejlődéséhez.
Az MVM duális szakképzési programjában a műszaki pálya iránt érdeklődők elsajátíthatják a villanyszerelő (villamoshálózat szakmairány), központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, a hegesztő, a bányaművelő vagy az ipari gépész szakmát, és korszerű, biztonságos körülmények között piacképes iparági tudást szerezhetnek.
Az MVM Képzőközpont több lépésben nyitja meg tanműhelyeit és tanpályáit a szakképzésben tanulók számára. …”
(forrás: https://mvm.karrierportal.hu/dualis-szakkepzes )

Az EUROFLOW Zrt mindig kiemelt szerepet fordított a jövő generációinak szakmai képzésére, abból a nem titkolt okból kifolyólag, hogy a következő nemzedék tagjai közül kerülnek majd ki Vásárlóink, lehetséges Partnereink is.
Ezért örültünk különösen a felkérésnek, hogy az MVM szakmai képzését szolgáló legújabb Oktatóközpont berendezésében az EUROFLOW is részt vehet. Munkánk megvalósulását mutatják képeink.

Speciális KRAUSZ HYMAX© idom hazai beépítése

Az egyik piacvezető magyar kivitelező cég egészen speciális, karimás leágazással rendelkező tok-tokos KRAUSZ HYMAX© csőkötéseket épített be (Magyarországon először) egy újonnan megvalósuló PVC közművezetékbe, biztosítva ezzel a hálózatról történő leágazások egyik legegyszerűbb műszaki megoldását. A kivitelezés részleteit képriportunkban mutatjuk be.

A karimás leágazással rendelkező tok-tokos KRAUSZ HYMAX© csőkötés azért kiemelt fontosságú, mert egy termékben egyesíti a HYMAX idomok minden jó tulajdonságát, megfejelve azokat egy „bónusz paraméterrel” is:

 • hidraulikus (közegnyomás által támogatott) tömítés a csőpaláston
 • ez folyamatos cső-, talaj- és idom-elmozdulást tesz lehetővé, a cseppmentes tömített állapot
  fenntartása mellett
 • a hidraulikus tömítés kétrétegű, melyből a külső az üreges, a közegnyomás által támogatott,
  azonban a belső opcionálisan eltávolítható, ezzel drámaian megnövelve a HYMAX csőméret befogadó képességét
 • mivel a HYMAX idomok tokjai egymástól teljesen függetlenek geometriai- és funkcionális
  tekintetben is, ezért gyakorlatilag bármilyen csőátmérő- és anyagkombináció összeköthető az idom két tokja segítségével
 • ez az összekötés rendkívül gyors és felhasználóbarát, mert az idomok szerelése kizárólag felülről
  történik a munkaárokban, tokonként maximum 2db csavaranya meghúzásával

és a „bónusz paraméter”:

 • a sugárirányú karimás leágazás lehetővé teszi a közműhálózat azonnali megcsapolását és/vagy elágaztatását akár nyomás alatti állapotban is!

Köszöni figyelmét az

csapata!